Friday, June 6, 2008

Relationship

I don't understand bah. Let me ask you. Would you be comfortable kalau your boyfren or girlfren atu secretive type? Just wondering. We live we got motif kan? We got dreams kan? Kalau kan beboyfren and begirlfren atu, apa your dream kan? Just for a short time saja ka? Or are you going serious?

May be if you in that AGE kan, maybe you want to look for a boyfren or a girlfren where you plan to settle down nanti kan.. But what if you are still not sure. Not sure if he or she is the right person? Cana kan tu ah? If you're single its okay to choose kali. But if you got kids, how? You have to make sure that he or she be okay with them jua kan. But how ah? I don't know how to deal with that..

So unsure. Kalau dulu okay lah. But now i am still picky. I like someone who is capable to love and to take care. Okay, security one important thing in my life too, tapi not only that, need to know how to survive jua. In every way, mesti all in one package atu mesti ada. Kuat? Well macho yang original yes.. Not macho badan bebiji biji atu (em.. i mean yang hardcore atu..) he5.. but kuat mentally and physically. That is important.

And of course lah yang berugama, yang beriman. I need that kind of men. All in one, but of course lah jua nada human yang perfect. Maybe one in a billion kali men like that exist meaning very little kan. Like dapat di kira. I want to settle down soon. Soon that i don't know when. Its not that i am not settle now ha..ha.... I want to have a family of my own. I want to have maybe one or two babies... he.he.. Well that too ketentuan Allah jua.

I see Luqman is always alone. Kecian jua. He always told me it would be nice if i have babies lagi.. dapat ia jaga nya. He is a very sweet person. But of course now he is too young to understand why i can't give him sister or brother. I love too. But i don't think it would be good to have babies when you reach certain age. Not good for your health. Well.. i guess.

Relationship. What are we looking for? What are you looking for? Some ask me why i don't go for orang putih lah.. hehe... First jawapan me UGAMA. I love the way orang putih live. Ada yang normal atu lah. Not all jua. Ada yang simple hidupnya. Loving and etc. Mungkin ada jua orang tani like that, but i havent met one so far. Jangan lah jauh hati plang. Kalau ada yang jauh hati, banar tah jua tu. Well..well...

Ugama. Why? Well, i need a man yang boleh mendidik me more about ugama. Kalau kan minta bimbingan just dari laki laki, inda jua mesti tu. Berdoa saja minta bimbingan dari Allah. Inda jua payah begagas. Me pun pandai buat sendiri. But with sokongan "huby" jua, lagi bersemangat kan. Dalam hidup ani, setiap sorang mesti ada orang yang memberi kan nya semangat, penting jua tu. And i choose for my "huby" tu.. atu pun kalau belaki jua.

Ia tah tu. Kalau sama orang putih, okay lah kalau niat nya betul betul mau masok Islam, tapi if anything happen tia, inda plang berharap but we never know kan, inda tia bersama lagi, apa tah jadi nya toh. Kalau nya convert balik rah ugama nya, siapa yang bedosa?? Well atu yang me takut sekali. Maybe KUNO pemikiran me ani, but i tell you, i am like that. That's all. Kalau inda sama orang putih tah ku yang dengan niat nya yang betul untuk convert masok Islam because of Islam not because of me and mau hidup bersama me. Tapi, ia lah. mana dapat di paksa orang kan. Mesti dengan ketulusan hati nya tu baru tah siok.

Ada sesetengah orang Islam tani kawin dengan orang yang luar Islam masih lagi dengan agama masing masing. So anaknya, inda tau apa jadi nya tu. Boleh lah memilih mana satu yang di maukan kan nya tu jua. Atu lah yang me inda sanggup jua. Ya Allah. But ya lah, kan becerita bab relationship.

Tapi ada jua, bekawan tah sesama kitani ani, tapi perangai wah.. baik lagi orang bukan islam ani, ganya ia bukan muslim saja, sama jua dosa dosa yang di buatnya. Atu tah jadi pertanyaan me tu. Boleh sampai memikirkan bah, sanggup tah ku sama orang bukan islam dan biar tia convert islam dan kitani saja mengajar. Kan.. ada ada saja.

Kalau you how kan?? I like to see couple yang begitu asyik with each other. Love each other. Nada kan di tapokkan. Clear like crystal ani bah. I wish i have that kind of relationship. That would be WAH.. that would be fantastik. But again, ada kan tu? or just dari luar nampak clear like crystal but bila not di mata tani sebaliknya?

Kalau you, HOW?? ....

4 comments:

Anonymous said...

minta nasihat pada yang arif. Syukur kalau sdh berfikiran bahawa yang berugama dan dapat membimbing kepada perkara2 keugamaan atu yang penting. Masa berlalu, usia meningkat tapi masa depan belum ada kepastian. Cari kepastian dalam hubungan yang tiada penhujungnya. Kebahagian adalah HAK mu untuk mu
mendapatkan nya.

Siti Rahmah said...

Assalamualaikum Zura,

I agree wit u dlm hal bf dan gf batapok2 ani, membali malas, antah eh,di bagitaunya ia cinta tani sayang tani, tapi bila ada familinya, kawan-kawannya macam inda ada badosa. membali sakit hati

bila tani minta kepastian. sabar.. adatu nya karang lagurnya. apa kan dilagur-lagurkan mun nda bunyinya.. emigin satahun ani perasan tani dipermainkannya..

inda dlayan, asak-asak ia, ditepon balik2, udah tani sasak... dipaibunkan tani. bila tani gitau ada bf baru macam org sasau ia... diagut-agut nya kan babalik sama tani.. eh antah eh.. pahal sayang tani, cinta tani di diliatnya.

Iatah kan Istihara ni.. kalu ia ani banar unyuk tani ia ani pilihan tani atau inda. Kalau banar ia jodoh tani alhamdulillah.. kalau inda tinggal ia.. ada hikmat disebaliknya nya.. Insya Allah..

ada manusia yg labih baik untuk tani nda ja...

Siti Rahmah said...

Assalamualaikum Zura,

I agree wit u dlm hal bf dan gf batapok2 ani, membali malas, antah eh,di bagitaunya ia cinta tani sayang tani, tapi bila ada familinya, kawan-kawannya macam inda ada badosa. membali sakit hati

bila tani minta kepastian. sabar.. adatu nya karang lagurnya. apa kan dilagur-lagurkan mun nda bunyinya.. emigin satahun ani perasan tani dipermainkannya..

inda dlayan, asak-asak ia, ditepon balik2, udah tani sasak... dipaibunkan tani. bila tani gitau ada bf baru macam org sasau ia... diagut-agut nya kan babalik sama tani.. eh antah eh.. pahal sayang tani, cinta tani di diliatnya.

Iatah kan Istihara ni.. kalu ia ani banar unyuk tani ia ani pilihan tani atau inda. Kalau banar ia jodoh tani alhamdulillah.. kalau inda tinggal ia.. ada hikmat disebaliknya nya.. Insya Allah..

ada manusia yg labih baik untuk tani nda ja...

Dr Rone said...

Thank you DJ Zura for sharing the post that is Very interesting thoughts about relationship,it is true what you said about relationship but there are also certain relationship that we require the efforts on both sides of the equation to be balance.

There are somethings that couples, friends and are not telling something that might be invasive and could promote unhealthy relationship with others.

To find someone,people would say its not easy to find the right one. It is not easy because we has already set our mind that we cannot go out on a date or with someone that we want to be. Actually it is our reactions that blocking us,there is nothing stopping us to find new friends or the other part of the spouse.If we don't do anything that is of course we cannot find someone that easy.

Perhaps also my point of view is that to find the right one, one have to be focus on what they want in their life as you mention.Look into the heart of ourselves and maybe we could find someone that we desire.

As one would say it: "I want to be with the person whom i wake each and every morning to be happy and to cherish the day onwards."

It is also true that we can be choosy when choosing the right partner due to ones own reasons.

If we love somebody kan, we do things with them, talk with them, had dinner or lunch with them , go out and so on. If we stop doing it then we can say we do not love someone. Love is only a verb or affection, but the action and intense feeling of emotion that make us love someone.

Inside and out of a relationship we cannot really tell tani pun not mind reader. But we can tell based on the action of couples of what they are doing, how they treat each other.Every couple should at least have something inside their mind that they are not telling, it depends on the reasons some does not want to get the other spouse or partner to be hurt and to some extent it can.


Understanding is mere important in a relationship,two way communication that reach towards a mutual agreement that both can achieve and reach towards a consensus.If neither both agree to communicate then there must be some sort of compromises between the two. At least both party can reach something and benefit from the relationships.

Thank you. :)