Wednesday, February 23, 2011

Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan ke 27 Negara Brunei Darussalam.

Yes.. hebat persembahan Acara Kemuncak Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke 27 yang di adakan di Taman Haji Sir Muda Omar'Ali Saifuddien di ibu negara.

Tema Sambutan tahun ini 'NEGARA KU BRUNEI DARUSSALAM'.

Was there tadi pagi. Awal pagi dah bangun. Set alarm at 4.30am. Buat spagetti for breakfast requested by hubby. Puas ia makan sebab kan energy untuk bebaris. Haha.. So after bebaris, cerita ada yang pengsan jua tadi lah. So cerita-cerita lah, nya barangkali inda makan spagatti for breakfast kali nya.. Haha.. ketawa me jua.

Kalau terlalu lama bediri, especially yang awal atu, lama tu eh bediri ah, i am sure kalau inda tahan, banar boleh pengsan. I duduk there as jemputan pun, macam padang atu moving side left and side right. I ask my sis-inlaw, au sama jua nya. Paning duduk apalagi yang bediri.

Baru tah first time tu, tahun ani me liat kena serve kan dari waiters HM minuman jus untuk peserta yang tengah bediri. Wow.. sweet HM atu eh. He knows. And HM sure in a super great mood tadi pagi ah, he was besalaman with perserta and pembaca IKRAR jua tadi at the end. Berjiwa Rakyat HM, Daulat Ke Bawah Duli Tuan Patik. Semoga di cucuri rahmat dan berkat dan sentiasa dalam lindungan Allah. Amin.

At the end it turn out to be a great persembahan. Weldone!! And yang hadir jemputan receive payong and a bag with a bottle of water and buku kenangan for Hari Kebangsaan tahun ini.. yes. nice.

Here, i got petikn dari Pelita Brunei keluaran khas untuk setiap rakyat Brunei :-


  • Mentaati Raja
  • Mengamalkan ajaran Islam sebagai cara hidup
  • Memelihara Warisan Budaya Bangsa
  • Memelihara dan mempertahankan Kedaulatan
  • Menghormati Perlembagaan
  • Mematuhi undang-undang
  • Memelihara kestabilan politik
  • Meningkatkan kemajuan ekonomi
  • Meningkatkan taraf sosial penduduk
  • Menjaga Maruah
  • Menjaga Imej
  • Mengamalkan dan menghayati Falsafah (MIB)
  • Menjaga Keamanan dan Kesejahteraan
  • Mengekalkan Kesepaduan dan Keharmonian

Sama-sama lah kitani semua menjadikan ibu kota ani tempat yang selamt, selesa dan membanggakan. Yang inda tebangun meliat acaranya, well, InsyaAllah next year.

1 comment:

Adha Al-Qudsy said...

Alhamdulillah Syukur ada Raja pemedulian ani. Lagi-lagi HM bejiwa rakyat, siap bagi jus lagi! Daulat Kebawah Duli Tuan Patik =)