Sunday, August 8, 2010

KECURIAN? CAN GET AWAY IN BRUNEI??

Bukan sekali. Bukan dua kali. Malah banyak kali. And wow.. pandai memilih rumah lagi pencuri ani. High profile and middle yang rasa bisdia ada duit and ada barang berharga. And pandai menulus. Abis abis dangar cerita pasal kecurian ani, ujung pangkalnya, inda kenapatan. So, lapas tia macam atu saja? Kalau orang Brunei mencuri, gerenti kenapatan. Lambat laun, ada yang memberitahu. Tapi tebuat orang luar mencuri, entah What Happen? Inda kejumpaan. Cana tu?

Mendengar cerita memberi marah. Kecurian beribu ribu. Tau lagi menulus. Inda kan black magic? Luan handal jua orang atu. And then tau lagi di mana and mana mencari duit yang tersimpan, safe dalam rumah and etc etc. Bari hairan. Ada majikan yang membalikan amah, pasal mesti ada amah yang besepakat. So di balik kan amah, duit $20,000.00 hilang hangus. Apa tu? Barang kemas inda kejumpaan, padahal barang kemas keturunan yang di simpan. Yang mencuri, wah.. inda menghargai, malah di jual kali untuk mendapatkan usinnya.

Pencuri. Berakal eh banar. Pakai tong gas, pakai parang. Kalau lah di America, wah.. kanak kanak sendiri ni becakap, bepistol kali eh. Haha... bukan peaibunan ni. Pencuri patut di tangkap. Jangan di biar biarkan. Makin inda serious untuk penangkapan, makin ada rumah yang bakal kena curi. Baru baru ani, kecurian di Lambak. Apa cerita? Di talipon Polis, 20 min baru kan sampai. By the time pencuri lari membawa $5,000.00. Nah.. tau ia di mana duit atu, di dalam beg tangan orang tua. Macam mana tah jua pulang pencuri atu tau? Kalau inda ada orang yang memberitahu. Pikir kan tia..

Rumah basar, beg tangan orang tua ani jua kena curi ganya. Pakai parang lagi tu. Kena uyung, nah belarian pencuri. Kena uyung oleh orang tua eh, bukan orang yang muda muda. Kenapa lari? Beparang jua tu, kenapa inda di teruskan mencuri. Kenapa tarus lari dengan beg atu ganya? Orang tua inda jua dapat melawan, so kenapa inda sambong mencuri and pigang orang tua atu? Ani lari. Macam tau saja ada duit $5,000.00 dalam atu. Macam ada saja orang memberi tau. Bepakat. Tapi inda jua orang kan pecaya.. di beri kepercayaan, inda kan.. tah ganya jawabannya. Pandangan biskita cana? Bah jangan emosi..

Kebilangan bunyinya pencuri mencuri and got away. What happen? What can we do? What we masyarakat Brunei dapat do to tangkap this people? Inda kan we give them way, suka suka bila bisdia inda beduit, mencuri orang. Ani alum ada kandung nyawa, bila nya sudah terdesak, and apa, bah.. atu pikirkan.

Bah pikir pikir kan tia. How to solve this problem. Pencuri bekeliaran. Inda tau siapa. Orang mana? Well.. yang kedengaran, hari atu mencuri, ada indon sorang and phil dua orang. Pakai cuping. Tapi still... apa bangsa sekali pun, still bekeliaran di luar sana, and plan kan mencuri lagi. Siapa yang bepakat? Siapa yang sepakat? Siapa pencuri ani?

I put this in my FB and this is what i get. You baca tia dari orang orang ani:-

Just wondering.. you can get away with mencuri rumah kah di Brunei ani? Inda pandai kenapatan. Abis abis report police, and pencuri enjoy beraya inda kenapatan? Apa kan? macammana kan solve this problem? Dulu mana ada ni, sekarang bukan main terror. Apa patut di buat tu?


awu dulu nada. . . ganjil urg brunei anie huh. awu eh! kalau di indon wah kadapatan sja mencuri kena antam x udah ampai2 anie charger tipun abg ku yg larak pn kena curi. . . sadang sudah tu. kalau ku ada power mcm spider man huh! alamat kau pencuri! na payah tah be pulis haha out aku ah! go go police tangkap pencuie! k bye2 nite2 - Mawarude Mashifuri

iatah tu.. Knpa d indon, 24hr sja, kdptn tu siapa mcuri. - Alai Nani

a2 namanya org yg pindik akal..nada kaja kn d buat..cua th cari kaja..bnyk x kaja kusung..aku ampit 2 bilik ku kna uar mcm kpl pch..when m not hum..bnr na slamat idupnya org a2... - kazama

Polis Brunei must work hard on this. They shud n MUST improved thier skill. Perkara ane makin meluas as they know the police hardly cant catch them.. - Bibie


Demi untuk keselamatan orang ramai di Brunei ani, jom cari jalan untuk menangkap pencuri. Jika kamu di antara nya yang tahu, jangan diam diam. Jangan kasih chance!

1 comment:

7th Sign said...

Salam & Hai Zura..

Pasal kecurian ani banyak ku dngr.. and kisah disebalik tabir pun aku serba sedikit tau cmana bnrnya. tapi bukan aku untuk meceritakan segala lah ahh.. hehe mati ku krg.

Ngam tu, ada org dalam. ada informer balik2 kes INFORMER berulang.. tapi ada segelintirnya mcm mgather info. let say... me ada amah, and me tinggal sblh rumah u... u pun ada amah which is a close fren of my amah.. so information atu dari sana. rumah u kana rompak, hasil dari pada info dari amah u yang nda tau my amah ani ada komplot sama perompak. lebih kurang cmatu..

Pasal black magic, ada terjadi. tapi tkana arah perompak plng. karau d pintu tym ya kan kuar haha.. ani terjadi arah rumah my fren, indungnya ada pandai ckit. so dari sana nda mustahil perampok2 ani menguna kan ilmu hitam or sebagainya.

ada lagi yang kitani nda tau, drg perampok ani, bila kana tangkap.. ada tia SHARING INFO. which means errrmm.. pyh kan ckp eh.. internal nie haha hope u know and phm lah. so next crime they commit, they can get away. nda dpt get away pun it help them to lower the convictions.

tapi bnrnya, alot of MATA arround nda mau tampil kehadapan untuk MEMBERIKAN MAKLUMAT. atu salah satu daripada punca kes terbengkalai and nda selesai.. and banyak jua kes2 yang selesai and di jatuhkan hukuman adalah hasil maklumat orang ramai.

yg mcm CSI atu, nada tu Zura. tapi ikut perundangan Brunei, ikut dari mana latehan2 siasatan. ada yg ikut cara USA or UK which is differ in process.

im not a person who is tahu semua tapi i hope my 20 cent comment ani answer lil bit of you doubt.. :D