Tuesday, September 1, 2009

Cerita pasal Harimau, Buaya, Tikus dan Lebah dalam kehidupan seharian...

Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan.Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi...... aauuummmmm!! !
Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja. Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.
Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadiuntuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalamperigi.Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut padatali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni punberfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepadaAllah agar dia diselamatkan.
Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa katbawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.
Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus.
Alahhhh... cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit!cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis,lagi satu. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya.
Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu taliputus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih... Sedang hambaAllah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengarsatu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu. ..
Bunyi lebah bawa madu.Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawamadu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut sihamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.Hamba Allah tu kata, 'Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni.
Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni.' kerana setitik madu sihamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi danbuaya yg menantinya di bawah.
Kalau semua nak tahu ...si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah mautkita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah. 2 ekorbuaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalaupendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yangsentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah, nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupapada harimau dan buaya tu.. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullah. ..
1 minit untuk mengingati Allah
*SUBHANA'LLAH *ALHAMDULI'LLAH *LA I LAHA ILLA'LLAH *ALLAHU AKBAR *ASTAGHFIRU' LLAH *LA ILAH ILLA'LLAH, MUHAMMADUN RASULU'LLAH*ALLAHUMMA SALLY WA SALLEM WABAREK ALA SAYYEDINA MUHAMMAD *WA AALIHE WA SAHBIH AJMA'EEN
Duduklah sambil merenungi betapa kekuasaan Allah dalam kehidupan kita seharian kerana melakukan segala yang di redhoiNya Bersamalah kita berdoa agar sentiasa di nikmat kesejahteraan dan kelapangan akal danfikiran dalam kita menjalani kehidupan seharian dalam apa jua yang kita.

No comments: